Holistische gezondheidspraktijk

Trauma Therapie

TCT (Trauma Collapse Therapy)

In mijn werk kom ik veel mensen tegen die tegen levensvragen aanlopen of door opgelopen trauma (van hun naaste) hinder ondervinden in hun dagelijkse functioneren of omgang met anderen. Om hen hierin bij te kunnen staan heb ik me verdiept in trauma verwerking en ben inmiddels gediplomeerd TCT therapeut (Trauma Collapse Therapy Practitioner, post-hbo).

Een trauma wordt opgeslagen in de diepste gevoelslagen van je onderbewustzijn. Als dit niet ontmanteld, ontkracht en verwerkt wordt zal het je je hele leven naar beneden blijven trekken. Voor mensen die een trauma hebben opgelopen maar dit lastig bespreekbaar kunnen of willen maken is er een doeltreffende therapie ontwikkeld.

Bij deze wereldwijd erkende therapie vorm TCT (Trauma Collapse Technique of ook wel Trauma Collapse Therapy) wordt, in tegenstelling tot veel andere trauma therapie vormen, geen hypnose gebruikt. Het herbeleven of zelfs bespreken van het trauma is bij deze vorm niet nodig is en dat is op zich vrij uniek. Vaak is er namelijk sprake van diepe schaamte waardoor het moeten bespreken een enorme drempel kan zijn. 

Bij deze succesvolle methode wordt het trauma in de meeste gevallen in een compact traject definitief geëlimineerd. Deze laagdrempelige vorm van trauma verwerking is geschikt voor mensen die lijden onder de gevolgen van trauma zoals PTSS, depressies en narcistisch of andere vormen van misbruik.

TCT: een milde maar doeltreffende vorm van trauma verwerking

Veelal worden er therapie vormen aangeboden waarbij het trauma herhaaldelijk moet worden opgeroepen, uitgesproken en daarmee herbeleefd wordt (bijv. EMDR). Dit kan op zich echter opnieuw als traumatisch ervaren  worden. Deze methoden worden veel toegepast maar zijn niet altijd voor iedereen geschikt. Men kan hierdoor namelijk mogelijk besluiten het therapie traject voortijdig af te breken waardoor het beoogde resultaat uit zal blijven.  Het idee aan of het aangaan van een herbeleving kan namelijk zo zwaar zijn dat er een barrière opgeworpen wordt door de betreffende persoon. Hierdoor kan hij/zij besluiten dan toch maar geen hulp (meer) in te schakelen.

Het wegdrukken van onverwerkt verleden kan gewoonweg geen adequate oplossing zijn omdat het symptoombestrijding is en er dus geen sprake is van het aanpakken en elimineren van de wortel van het trauma. Herbeleven is namelijk niet hetzelfde als doorleven en verwerken. Het dient bij een dergelijke vorm van therapie uitsluitend om de aan het trauma gerelateerde emoties inzichtelijk en zoveel mogelijk onder controle te krijgen.

TCT is voor een, veelal gevoelige, groep mensen een uitgelezen methode om op een toegankelijke manier een trauma of depressie aan te pakken. De angel ervan wordt vervolgens definitief uit de diepere lagen van ons systeem verwijderd. 

De mate van trauma die je hebt bepaalt je reactie op de buitenwereld. Zodra verwerkt, verander je van binnen met als gevolg dat de  buitenwereld met je mee verandert. Er komen minder ‘lessen’ op je pad waardoor je leven een stuk lichter wordt.

Wat is een trauma?

Een trauma is een bevroren moment in het verleden waarbij bepaalde emoties sterk getriggerd werden. 

Een trauma dat opgeslagen wordt in je diepste gevoelslagen van je onderbewustzijn en niet ontmanteld, ontkracht en verwerkt wordt zal je je hele leven naar beneden blijven trekken. Veel trauma therapieën zijn erop gericht om om te kunnen gaan met de emotionele gevolgen van trauma. Het wegdrukken van onverwerkt verleden kan echter gewoonweg geen adequate oplossing zijn. Het gaat hierbij om symptoombestrijding waarbij er dus geen sprake is van het aanpakken en elimineren van de wortel. Herbeleven is namelijk niet hetzelfde als doorleven of verwerken. Het dient bij deze vorm van therapie om de emoties inzichtelijk en zoveel mogelijk onder controle te krijgen.

Voor degenen die daarentegen het herbeleven niet als een probleem zien en er baat bij hebben om hun emoties onder controle te kunnen houden of ermee te dealen, kan EMDR een goede therapie zijn.

TCT is echter een andere therapie vorm, zonder hypnose, waarbij het herbeleven van het trauma niet nodig is en dat is op zich vrij uniek. Bij deze succesvolle techniek wordt het trauma, in de meeste gevallen, in een eenmalig en compact traject definitief geëlimineerd.

Je torst het trauma daarna dus niet alsnog je hele leven mee zoals bij EMDR in meer of mindere mate het geval is. Tenslotte is hetgeen er in je onderbewustzijn achterblijft niet werkelijk ‘opgelost.’ Als hetgeen dit echter opgelost wordt zal vervolgens een incident of opmerking geen trigger meer vormen om het trauma in principe opnieuw aan de oppervlakte te kunnen laten komen.

Voor wie is de trauma therapie?

TCT is een zeer doeltreffende en laagdrempelige therapie. Het is bedoeld voor mensen die hun trauma voor eens en altijd willen elimineren om eindelijk een liefdevol en zorgelozer leven te kunnen gaan leven. In de meeste gevallen is er maar 1 sessie van 1,5 tot 2 uur nodig.

Contact

Blijf op de hoogte

Je aanmelding is binnen! Oeps! Er ging iets verkeerd

Webdesign by iv-agency