Holistische gezondheidspraktijk

HSP massage

Wat is een ­massage bij HSP?

We leven in een tijdperk van labels plakken. Alhoewel het voor de persoon die ermee gediagnosticeerd is soms vervelend is, is het om snel en adequaat te kunnen handelen de vaststelling van een karaktereigenschap of ontwikkelingsstoornis vaak van groot belang.

Voor HSP’ers (High Sensitive Person of hoogsensitief persoon) geldt dat prikkels uit de omgeving sterker binnenkomen. Ze zijn vaak gevoelig voor sferen, voor licht, geluid en geuren. Maar vaak ook voor stemmingen van anderen die ze oppikken, overnemen en/of zichzelf zelfs mee identificeren.

Symptomen gerelateerd aan ADHD/ADD hebben vaak een overlapping; grofweg is het er bij de ene vorm sprake van een hyperactiviteit en de ander is juist een onoplettend type. Bij beide is er sprake van een overload aan prikkels waardoor focus vaak mist wat hinderlijk kan zijn bij (school)opdrachten of uitvoeren van taken. Maar ook andere symptomen die in verband worden gebracht met borderline, PTSS en daarmee traumagerelateerd zijn, kunnen voor de betreffende  persoon zeer hinderlijk zijn bij het functioneren in het dagelijkse en sociale leven.

Vaak is oogcontact moeilijk en geeft aanraking een onbehaaglijk gevoel. Dit heeft te maken met de neurotransmitters in de hersenen. Bij deze massage wordt de focus daarom ook op het hoofd en de voeten gelegd waar veel zenuwen liggen.

Hoe kan massage helpen bij HSP?

Dit is afhankelijk van de ernst van het ongemak wat de persoon in kwestie ervaart in het dagelijks leven. Vaak is er sprake een langere gewenning om aanraking toe te kunnen laten. Maar in andere gevallen, vaak bij kinderen, is aanraking dermate onprettig dat het kind hevig protesteert. 

Het verloop en de duur van een massage is per persoon verschillend en is daardoor lastig vooraf in te schatten. Het is een kwestie van observeren en contact houden om te toetsen of degene die op de massagetafel ligt zich kan ontspannen.

Hoe gaat de massage in zijn werk?

In principe is het een normale ontspanningsmassage. Echter, bij ernstige overprikkeling kan dit teveel zijn voor degene die gemasseerd wordt. Daarom wordt er afgetast in hoeverre de massage uitgebreid mag worden. In eerste instantie wordt daarom uitgegaan van een handmassage, schouder-, nekmassage en eventueel een hoofdmassage. Soms is dit voor de eerste keer genoeg, maar dit kan uitgebreid worden met bijvoorbeeld een rug massage.

Hoe lang duurt de massage?

Mijn ervaring is dat het beste is om met een korte massage te beginnen om te wennen aan de ruimte en uiteraard aan mij. Dit kan vooraf bepaald worden maar kan ook, indien er ruimte is in beider agenda, uitgebreid worden. Mochten er herhaalbehandelingen afgesproken worden dan kan de duur wellicht wat langer zijn om in de juiste ontspanning te kunnen komen. Op deze manier haal je het meeste uit je massage.

Voorafgaand aan de massage

Voordat de massage begint is er een kort intakegesprek waarin duidelijk wordt in hoeverre er ervaring is met massage, hoe aanraking in het algemeen ervaren wordt en met name wat als niet-wenselijk ervaren wordt. 

Aangezien is vaak sprake is van overprikkeling, kunnen bijvoorbeeld geuren, de intensiteit van licht en geluid maar ook de duur van de massage grote invloed hebben op de beleving van de behandeling. Het is daarom van belang om dit voorafgaand aan de massage samen te bespreken. 

Als gediplomeerd AD(H)D coach (hbo) kan ik met mijn kennis daarnaast een praktisch steentje bijdragen.

Massage boeken?

Vertraag, ontspan en voel…. kom even tot rust en gun jezelf een momentje me-time. Laat alles los en laat je onderdompelen in een omgeving waar er aandacht is alleen voor jou. Waar gewerkt wordt met eerlijke en 100% natuurlijke producten die jouw lichaam en geest upliften. Kom naar de plek bij uitstek om te onthaasten en waar jouw welzijn op de eerste plaats komt.

Edit Template

Contact

Blijf op de hoogte

Je aanmelding is binnen! Oeps! Er ging iets verkeerd

Webdesign by iv-agency